TERUGTerugblik Workshop Food Photography
30 maart 2018Steeds meer mensen raken geïnteresseerd in het fotograferen van eten. Daarom organiseerde ik een workshop Food Photography bij restaurant Eetrijk in Overijssel! In deze workshop deelde ik mijn persoonlijke ervaring, kennis en bovenal mijn liefde voor Food Photography en Styling.

 

‘Hoe maak je een frisse food foto?’

‘Hoe zorg je ervoor dat de achtergrond donker en onscherp is?’

‘Hoe leer ik mijn personeel om zelf frisse food foto’s te maken voor social media?’ 

 

Deze en meer van dit soort vragen krijg ik vaak wanneer ik op bezoek ben bij horecaondernemers, kookboekmakers en reclamebureaus. Maar ook foodies en (food)bloggers zijn erg enthousiast over het fotograferen van eten en willen hier steeds meer over weten.

 

Workshop Food Photography

 

Recensie

Wat waren de reacties leuk! En samen creatief bezig zijn geeft zoveel energie! Twee jonge enthousiaste en ondernemende deelnemers delen hun ervaring: Jordy en Nathalie van Reclamebureau Nolex werken veel samen met restauranteigenaren.

 

“Wij hebben bij Stefanie Spoelder een Food Photography Workshop gevolgd op 17 maart 2018. De workshop werd gehouden op een mooie locatie (Restaurant Eetrijk in Albergen). We waren met een kleine groep wat prettig werkte.

Stefanie is heel vriendelijk en spontaan. Ze kan goed uitleggen op een begrijpelijke wijze en staat open voor alle vragen. Tijdens het praktische gedeelte gaat ze in op de vragen die wij hadden en hielp ze ons persoonlijk verder om de vaardigheden onder de knie te krijgen.

We hebben ontzettend veel geleerd over foodstyling en fotograferen van eten. Deze workshop is zeer gezellig en goed verzorgd. Zeker aan te raden.

In de toekomst doen we graag mee met andere workshops!”

Workshop Food Photography

Ik heb technisch leren fotograferen tijdens de vakopleiding aan de Fotovakschool. Het fotograferen van eten leerde ik door het heel veel (jarenlang, dagelijks) te doen. Ook heb ik veel kennis opgedaan via bekende en ervaren foodfotografen zoals Eva Kosmas Flores, Linda Lomelino en Our Food Stories.

Na het werken aan 3 kookboeken en het fotograferen voor veel enthousiaste food-ondernemers, leek het mij een leuke uitdaging om de opgedane kennis te delen in de vorm van een workshop!

We waren met een mooi gemixt gezelschap van foodliefhebbers met onder andere een bierbrouwer, een kookstudio eigenaresse, een reclamebureau en een fotograaf. Ik gaf uitleg over camera instellingen, het fotograferen met natuurlijk licht en food styling. De chef van restaurant Eetrijk, Lucas, legde uit hoe je een bord of taart opmaakt. Ik vulde hem aan en gaf tips over hoe je rondom het gerecht een setting en zo ook een ‘verhaal’ kunt creëren.

 

Workshop gemist?

Heb je deze workshop gemist? En lijkt het je leuk om er een volgende keer bij te zijn? Schrijf je dan in voor mijn nieuwsbrief. De volgende workshop Food Photography vindt plaats bij de vernieuwde winkel met workshopruimte van Dille & Kamille in Arnhem! *So excited!*

 

 

Beweging vastleggen: 4 tips

Het strooien van Parmezaanse kaas, het schenken van siroop, een dampende kop warme chocolademelk of het flippen van een pannenkoek zorgt voor beweging in de foto. Tijdens de workshop legde ik onder andere uit hoe je beweging in een foto bevriest. Deze beweging maakt het voor de kijker extra interessant: Je blijft vaak net iets langer kijken.

  1. Bereid je goed voor: Zorg ervoor dat je weet wat je wilt fotograferen en vanuit welke hoek. Soms is het eenvoudig om een beweging te herhalen, maar vaak zit je gerecht al helemaal onder de chocoladesaus of poedersuiker en dan wordt het lastiger…
  2. Gebruik een snelle sluitertijd, onderstaande foto is genomen met een sluitertijd van 1/1000 seconde
  3. Gebruik een statief. Met een statief fotografeer je steeds vanuit hetzelfde perspectief. Hierdoor kun je later (in Photoshop) delen van een foto (zoals strooisel) toevoegen aan een andere foto. Daarnaast kun je je handen goed gebruiken wanneer je de beweging zelf uitvoert.
  4. Fotografeer in de continu modus. Dat betekent dat je camera razendsnel veel foto’s achter elkaar maakt. Jij kiest naderhand zelf de perfecte foto uit!

Meer algemene food fotografie tips vind je in een eerder blog: Tips Food Photography.

Workshop-cake- Workshop Food Photography

 

Onderwerpen

Workshop Food Photography

Workshop Food Photography

Workshop Food Photography

Workshop Food Photography