TERUGTwents Kookboek Kijkje in de Keuken
21 november 2016Halverwege april belde Bas van Invizo mij. Hij legde zijn idee voor waarbij 25 Twentse restaurants samenkomen in een concept: Een kookboek met twee recepten per restaurant, die ‘te doen’ moeten zijn voor de thuiskok, met ingrediënten van de AH. Het moest een echt kookboek worden met in totaal 50 recepten onder de naam Kijkje in de Keuken. Aan mij de taak om deze gerechten te fotograferen.

Wat een ervaring… In vier maanden tijd heb ik meer chefs en Twentse restaurants leren kennen dan ik ooit kende. Iedere chef had zijn eigen verhaal en zijn eigen manier van werken, maar allemaal waren ze (op een bescheiden Twentse manier) ‘trots’ op hun zelfbedachte en steeds weer verder geperfectioneerde gerechten.

Ik heb weleens gegeten bij Hanninkshof, Bombay Spice en de Zwaan. En wanneer ik uit eten ga vraag ik me altijd af: ‘Kan ik dit thuis namaken?’, en vervolgens: ‘Hoe maken ze dat kruimlaagje op die eend?’, ‘Welke kruiden zitten erin?’ of ‘Zit er een scheutje cognac in?’, oftewel: ‘Wat is het geheim?’.

Recepturen
Dat heb ik nu zelf mogen ontdekken, en jullie straks ook wanneer je het kookboek doorkijkt. Naast het fotograferen van de gerechten mocht ik ook de recepturen uitwerken. Een hele uitdaging want, chefs gebruiken nogal veel vaktermen, echt waar. Vaktermen die zo ingeburgerd zijn, dat vertalen een uitdaging was. ‘Monteer de gezeefde gastrique op de koude blokjes boter’ Of ‘80 gram eigeel’. Eieren wegen? Nee, dat is gelukkig niet nodig. Ik heb met hulp van de chefs de recepturen vertaald naar de thuiskeuken, waarin ik zelf ook vaak te vinden ben. Ik heb veel recepten uit het kookboek al thuis uitgeprobeerd en wanneer ik er niet uit kwam belde ik twijfelachtig de chef op: ‘Maar, als je de pootjes van de eend hebt opgebonden en de filet hebt gegrild, waar is dan het karkas gebleven?’. ‘Die gaat in de jus’ legde Jojan, van Hanninkshof mij uit. ‘Aha, duidelijk. Dankje!’.

Ik heb in mijn leven meer kookboeken gelezen dan romans, heb als stage in een keuken in Londen gewerkt en ben gek op eten. Dus uiteindelijk zijn we er samen uitgekomen: 50 recepten van de roestvrijstalen restaurantkeukens met shockvriezers, 20-liter pannen en stoomovens, naar de doodgewone thuiskeuken met 4-pits fornuis en Hema-blender.

Fotografie
Eind juli bezocht ik het eerste restaurant: Kreta. Gewapend met camera, statieven, vijf verschillende onder- en achtergronden, borden en bestek ging ik op pad. Ik merkte dat de kleurrijke gerechten niet veel extra’s nodig hadden en dat ik die extra’s het beste in het restaurant kon vinden. De perfecte tafel, het perfecte licht, of het perfecte kleed. Elke keer weer kwam alles samen en lukte het om het gerecht te fotograferen zoals de chef het bedoeld heeft: in de stijl van het restaurant, van wit tafellinnen tot eten vanaf een hakbijl.

Een kamer vol stikstofdamp, pizza eten met het keukenteam, geïnspireerd raken door de verhalen van de chefs tijdens hun stage bij de Librije… Ik had het allemaal niet willen missen. Met heel veel plezier heb ik de food styling, food photography en recepturen gemaakt voor het Twentse kookboek dat vanaf 23 november 2016 in de winkels ligt!

Kookboek Kijkje in de Keuken Stefanie Spoelder Food Photography   Kookboek Kijkje in de Keuken Stefanie Spoelder Food Photography

Kookboek Kijkje in de Keuken Stefanie Spoelder Food Photography  Kookboek Kijkje in de Keuken Stefanie Spoelder Food Photography, tarte tatin, dorset

Kookboek Kijkje in de Keuken Stefanie Spoelder Food Photography   Kookboek Kijkje in de Keuken Stefanie Spoelder Food Photography, Kloostergang

Kookboek Kijkje in de Keuken Stefanie Spoelder Food Photography   Kookboek Kijkje in de Keuken Stefanie Spoelder Food Photography

 

Kookboek Kijkje in de Keuken Food Photography Stefanie Spoelder 't Oale Bakkershoes, Kookboek Kijkje in de Keuken Food Photography Stefanie Spoelder Alco van Berkel, Carelshaven, Kookboek Kijkje in de Keuken Food Photography Stefanie Spoelder De Dominee, Clint, Kookboek Kijkje in de Keuken Food Photography Stefanie Spoelder La Fontanella, Italiaans, Oldenzaal, Kookboek Kijkje in de Keuken Food Photography Stefanie Spoelder Kookboek Kijkje in de Keuken Food Photography Stefanie Spoelder

Kookboek Kijkje in de Keuken Food Photography Stefanie Spoelder

The making of:
dorset-Kookboek Kijkje in de Keuken

Ervaring Food Photography Stefanie Spoelder Kookboek Kijkje in de Keuken

Kookboek Kijkje in de Keuken Stefanie Spoelder Food Photography

Kookboek Kijkje in de Keuken Stefanie Spoelder Food Photography