TERUG



FOODLAB TOMAAT
4 augustus 2017



Op zaterdag 22 juli vond de FOODLAB ‘Tomaat’ plaats bij restaurant Eetrijk in Albergen. Samen met de kok Lucas en de andere deelnemers heb ik geëxperimenteerd met de verschillende soorten en bereidingen van tomaat. Het was een onwijs leuke en leerzame ervaring!


Mindful eten

In de keuken van Eetrijk stonden de tomaten al klaar: cherry, coeur de boeuf, biologisch, niet-biologisch, uit eigen tuin, trostomaat, rode, gele, groene en zelfs een gestreepte. Samen met de andere kookliefhebbers hebben we de tomaten per soort bekeken, geroken en geproefd. Doordat we tegelijk gingen proeven, beleefden we dezelfde smaaksensaties. Best lastig om dan te omschrijven wat je precies proeft, maar ik heb wel gemerkt dat er echt heel veel smaakverschil zit in de verschillende soorten; Goed om te weten wanneer je een gerechtje samenstelt!

Lucas had per tomatensoort een tomatensaus gemaakt. Hiervoor doe je een tomatensoort in de pan met een olie, ui, knoflook en een scheutje water. Laat het sudderen en maal het tot slot fijn met een staafmixer of een blender. Het verschil in de sauzen zat hem vooral in de zuurtegraad. Daarnaast had hij ook het pure tomatensap opgevangen en gezeefd, tot een heldere groene vloeistof. Ook maakte hij tomatenpoeder, door zongedroogde tomaten verder uit te laten drogen in de magnetron en hierna te raspen.

Met deze sauzen en heel veel heerlijke verse ingrediënten maakten we onder andere: sashimi van tonijn, miniquiches en langzaam gegaard staartstuk met mierikswortel; alles natuurlijk met tomaat.


FoodLab? Een kookworkshop?

 

[Laboratorium] • Een laboratorium (meervoud: laboratoria) is geschikt om bepaalde proeven uit te voeren. De naam stamt uit het Latijn, en is afgeleid van labor dat ‘werk’ betekent. Letterlijk is een laboratorium een werkruimte of werkplaats.

…en dat is nou eigenlijk precies wat FoodLab is: Een werkplaats voor Food. Eén zaterdag per maand kun je samen met de kok van Eetrijk experimenteren met eten. Er staat altijd een thema centraal, dat kan een ingrediënt zijn, maar ook een gerecht, of een bereidingswijze. Deelname aan het FoodLab is gratis wanneer je aansluit bij het 3 gangendiner (25 euro per persoon). Twee onderwerpen die in 2017 nog aan bod komen zijn: wafels en Food Photography!

Wil je weten wanneer de volgende FoodLab plaatsvindt? Volg Eetrijk via InstagramFacebook of kijk op de site www.eetrijk.nl. Ook vind je op de site van Eetrijk Lucas’ verslag van het FOODLAB.

 

Restaurant Eetrijk (Albergen, Twente)

Met de volgende woorden omschrijft Lucas Goldsteen van Eetrijk zijn restaurant: “Eten voor mensen, die gezellig willen samen-eten, met pure smaken, net wat anders. Ik kook met verse producten uit de omgeving, en volg daarmee vanzelf het seizoen en de kwaliteit van ons land.”

Op vrijdags en op zaterdag kun je er dineren, zondags lunchen.

 

Foodlab tomaat Eetrijk albergen food photography Stefanie Spoelder Foodlab tomaat Eetrijk albergen food photography Stefanie Spoelder

Foodlab tomaat Eetrijk albergen food photography Stefanie Spoelder Foodlab tomaat Eetrijk albergen food photography Stefanie Spoelder

Foodlab tomaat Eetrijk albergen food photography Stefanie Spoelder Foodlab tomaat Eetrijk albergen food photography Stefanie Spoelder

Foodlab tomaat Eetrijk albergen food photography Stefanie Spoelder Foodlab tomaat Eetrijk albergen food photography Stefanie Spoelder

Foodlab tomaat Eetrijk albergen food photography Stefanie Spoelder