TERUGRestaurant Eetrijk
13 mei 2016Een verrassend diner

Vorige week at ik in zijn restaurant in Galerie het Vossenveen, waar ik twee weken geleden tijdens de opening foto’s heb gemaakt. Omdat we niet konden kiezen, hebben we alle zes gerechten besteld.

De gerechten werden omschreven als een korte opsomming van ingrediënten: Rogvleugel-karnemelk-tuinkruiden-kappertjes, chocolade-advocaat-kruiden. Hm, dat kan alle kanten op gaan dacht ik, en dat ging het ook.

Restaurant Vossenveen Eetrijk Albergen

Wees niet bang als je iets vroeger niet lustte. De kok van Eetrijk, Lucas, serveert het toch anders… met veel smaak. De liefde voor eten, kruiden en bloemen komt in elke hap naar voren.

In het gerechtje met de rog bijvoorbeeld zat een heerlijke verse kruidenmix met fijngesneden maggiplant en het zuur van de kappertjes. Vanaf nu ga ik ook meer doen met de maggiplant dan het vertrouwde takje in de soep.

Food fotograaf Nederland - Stefanie Spoelder Food Photography-2         zalm salade met bloemen

 

Wil je nieuwe inspiratie opdoen om te koken en genieten van de lekkerste seizoensproducten? Ga dan zeker een keer bij Lucas, Marianne en zijn dochters eten, want zo voelt het, als een huiskamer.

Als je wilt weten wat er volgende week donderdag en vrijdag op het menu staat, kijk dan op Lucas’ site: www.eetrijk.nl. Als je gaat kijken, klik dan ook even op ‘recepten’ een aanrader is de Pasta met zalm, rode bieten en ricotta!

 

Mijn eigen tips om creatief te koken:

 

1. Minder is meer

Door minder ingrediënten te gebruiken wordt je creativiteit op de proef gesteld. Maak er een spel van en probeer een maaltijd te serveren met maar 5 ingrediënten, of een voorgerecht met 3! Kook met aandacht, neem de tijd, proef en ontdek.

2. Kwaliteit boven kwantiteit

Eet liever een kleiner stukje vlees met meer smaak (langer gerijpt, beter geleefd), dan een groter stuk kiloknaller. Je hoeft niet alles zelf te maken, je kunt ook eens kijken naar het aanbod op je streekmarkt: heerlijke mozzarella, advocaat, gerookte forel, desembroden. Gebruik de beste producten, want hoe ouderwets het ook klinkt: Je bent wat je eet, en wie wil er nou een opgeklopt poedertje met water zijn? Ga op zoek naar de lekkerste ingrediënten en je komt vanzelf uit bij tip 3:

3. Eet mee met het seizoen

Voor nu betekent dat dat je volop kunt koken met verse kruiden, bloemen en groenten. Groei zelf Oost Indische kers en Rucola en eet zowel de bloemen als blaadjes in salades, salsa’s, als garnering, probeer maar.

Probeer eens iets nieuws, vanuit het bestaande. Niet elke dag, maar gewoon af en toe of in het weekend.